top of page
Search
  • Writer's picturecolorglosverige

NÅGRA BRA TIPS FÖR ATT RENGÖRA BILENS RATT

Att greppa en helt ny ratt är nybilskänsla de luxe. Ratten är matt och greppvänligt. Bilarnas rattar blir dock snabbt väldigt smutsiga. Redan efter ett par månader har ratten blivit blankare och den är garanterat smutsig. Men ofta lägger man inte märke till det förrän ratten rengörs. En ratt får utstå mycket slitage samtidigt som den samlar på sig smuts, fett och alla möjliga bakterier. Därför är det viktigt att rengöra ratten på rätt sätt. Vissa rattar består av läder, andra av vinyl eller gummi.

Med tiden kan man se att rattens ursprungliga matta nyans blir allt glansigare. Glansen består av packad och inbakad smuts, matrester, fett, smink och svett. Du känner också av detta i och med att ratten är halare än när den var ny. Det kan till och med vara en säkerhetsrisk att inte hålla ratten ren och greppvänlig eftersom man kan lätt tappa greppet i en hal ratt.


SÅ HÄR TVÄTTAR DU RATTEN I BILEN


Ratten ska inte vara varm när man börjar tvätta. Tvätta inte heller medan bilen står i solen, eller om den precis stått i solen. En varm ratt som rengörs kan skadas då dess yttersta skinnfärg kan försvinna. Detta är speciellt vanligt om man använder hårdare svampar eller baby våtservetter som faktiskt slipar ytan. Sen vill vi säga att det kvittar hur bra bilvård man ger sin ratt, men till slut försvinner den skyddande läderfärgen och man kommer direkt kontakt med lädret. Detta syns på alla äldre bilar.


SPRAYA MILDA RENGÖRINGSMEDEL DIREKT PÅ EN MJUK SVAMP ELLER EN FROTTÉHANDDUK. MÄTTA DEN, MEN INTE SÅ MYCKET ATT DET DROPPAR ELLER RINNER.


Dra försiktigt helst åt samma håll. Skrubba inte och tryck inte för hårt.

• Gör hellre om denna procedur flera gånger där det finns extra utmanande fläckar.

• Att rengöra så många gånger med lätt tryck sliter mindre än om du trycker hårdare för att få bort smutsen eller fläckar.

• Tvätta på små områden och torka av direkt med en torr duk innan du går vidare till nästa moment.

• I svåråtkomliga hörn och mellan knapparna kan man med fördel använda en mjuk tandborste.

• Avsluta med att torka av ordentligt med en frottéhandduk eller microfibertrasa.


Viktigt: Du ska inte använda någon form av ”conditioner” eller andra mjukgörande medel på ratten. Det kommer bara att göra den hal och svårare att greppa. Om du har en ratt av skinn kommer den att få nog med mjukgörande från dina händer och fingrar när du kör bilen.

Men med tiden är det oundvikligt att slitage syns. Det tar ofta lång tid tills det börjar synas något. Små revor och skrapmärken gör att man får kontakt direkt med lädret och då går slitaget snabbare. Ratten eller sätena är ofta det första man lägger märke till om bilen har fått professionell bilvård eller om bilens inredning inte skötts. Skinnbehandlingar hjälper för stunden men är ett läder slitet så måste man återfärga ytskiktet. Görs det rätt blir ratten lika matt och härlig att greppa igen. Retfulla skrapmärken kan samtidigt repareras. En matt och fin ratt kan vara den avgörande skillnaden om du får sålt bilen eller inte.


Hur ofta du behöver rengöra en ratt beror på hur mycket slitage och smuts ratten utsätts för. Är du ren och torr om händerna brukar rattens nyskick bibehållas länge. Men om du har smutsiga händer och är varm eller svettig så behövs rengöring oftare.


15 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page